Dživdžan fest 2023 okupio preko 1500 takmičara iz Srbije i regiona

Početak ovogodišnjeg 4. Međunarodnog festivala folklora „Dživdžan fest 2023“ obeležio je tradicionalni defile učesnika vrnjačkom Promenadom i zajedničko Užičko kolo oko fontane u Centralnom banjskom parku. Preko 1500 igrača, iz 46 kulturno -umetničkih društava iz Srbije i zemalja regiona takmičilo se ovog vikenda u Sportskoj hali „Vrnjačka Banja“.

U ime Opštine Vrnjačka Banja, Festival je svečano otvorio zamenik predsednika opštine, Ivan Džatić. „Održavanje 6. po redu „Dživdžan festa“ znači da je Festival već poprimio tradicionalni karakter. Idejni tvorac i glavni krivac za sve ovo jeste Sanja Čeperković i njoj dugujemo zaista jednu veliku i neizmernu zahvalnost“, rekao je Džatić i istakao da najlepša slika koja će danas otići iz Vrnjačke Banje jesu nasmejana, razdragana i vesela lica ove dece.
„Na ovaj način mi radimo jednu vrlo bitnu stvar. Čuvamo tradiciju, kulturno nasleđe i identitet našeg naroda, ono po čemu se razlikujemo od svih drugih i hvala vam draga dečice na svemu ovome“, dodao je Džatić. Opština Vrnjačka Banja je, po njegovim rečima, tu da prati ideje i pruža tehničku, organizacionu i finansijsku podršku koja će u budućnosti biti još veća.
Festival ima za cilj da afirmiše saradnju i zajedništvo mlađih generacija i okupi ih oko zajedničke ideje koja se ogleda u širenju kulture i umetnosti, očuvanju i negovanju tradicionalnih vrednosti i narodnih običaja. Manifestaciju realizuje Kancelarija za mlade, pod pokroviteljstvom Opštine Vrnjačka Banja.