Dodeljene odluke za subvencije za samozapošljavanje u Kraljevu

Nacionalna služba za zapošljavanje – Filijala Kraljevo organizovala je svečanu dodelu odluke za subvenciju za samozapošljavanje za 40 korisnika sa teritorije Grada Kraljeva, koji će u toku ove godine, uz finansijsku i stručnu podršku Nacionalne službe za zapošljavanje, pokrenuti sopstveni biznis.

U prisustvu predstavnika Grada Kraljeva, Regionalne privredne komore Kraljevo, Udruženja poslovnih žena „Ilinka Ilić“ i Regionalne razvojne agencije Raškog i Moravičkog okruga, odluke su budućim preduzetnicima uručili direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović i zamenik gradonačelnika grada Kraljeva Vukman Rakočević.

Direktor Martinović istakao je da je program samozapošljavanja jedan od najtraženijih programa za nezaposlena lica. Na nivou Republike Srbije godišnje konkuriše između sedam i osam hiljada lica, a oko 4.000 svake godine iz statusa nezaposlenosti bude prevedeno u status preduzetnika ili privrednika.

„U Kraljevu smo do sada opredelili sredstva za 64 lica koja mogu da osnuju sopstveni biznis, od toga su četiri romske nacionalnosti, tri osobe sa invaliditetom, budući da vodimo računa i o tim kategorijama. Oko 20 miliona dinara biće izdvojeno za ovaj krug lica koji je u ovom trenutku dobio tu mogućnost. Postoji mogućnost proširivanja kvote i za neke druge nezaposlene koji su konkurisali imajući u vidu da je ovde podneto više od 300 zahteva nazaposlenih koji su želeli da započnu sopstveni biznis. Verujemo da će taj krug biti i veći“, rekao je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

Kako je istakla direktorka kraljevačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Snežana Prelić, veliku prednost prilikom dodele subvencija za samozapošljavanje, ovog puta, imale su žene i mladi do 30 godina.

„Od ukupnog broja dodeljenih subvencija, čak 80 odsto obuhvata žensko preduzetništvo, 50 odsto su mladi do 30 godina. Očekujemo da biznis bude znatno održiviji nego ranijih godina. Tu smo da damo podršku i tokom ove godine – podrška se odnosi na program mentoringa, u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom Raškog i Moravičkog okruga, Privrednom komorom, lokalnom samoupravom i ostalim institucijama na tržištu rada“, rekla je Snežana Prelić, direktor NSZ – Filijala Kraljevo.

Budući da je ovih dana doneta odluka o sufinansiranju lokalnih akcionih planova, to će biti prilika za Grad Kraljevo da udruži sredstva sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, tako da će oni koji su u ovom trenutku ispod crte dobiti još jednu šansu.

Kako ističe zamenik gradonačelnika grada Kraljeva Vukman Rakočević, svake godine Grad Kraljevo u budžetu opredeljuje sredstva koja udružuje sa Nacionalnom službom za zapošljavanje.

„Tako je u 2022. godini Grad izdvojio osam miliona dinara za ovu namenu, u budžetu za 2023. takođe osam miliona dinara, koliko i Nacionalna služba za zapošljavanje, u saradnji sa nadležnim ministarstvom. Time pokrivamo tri mere – stručna praksa, subvencije za samozapošljavanje i javni radovi. Sredinom juna biće raspisan konkurs za ovu godinu. Nadam se da će ovaj projekat obuhvatiti oko 65 lica koja će ovim merama i u perspektivi doći do posla i stalnog zaposlenja, što je i osnovni cilj“, poručio je Vukman Rakočević, zamenik gradonačelnika grada Kraljeva.

Svečanost je bila prilika da se realizuje i deo komponente projekta „Podrška razvoju omladinskog ženskog preduzetništva – Pokreni se“, koji se bazira na edukaciji mladih preduzetnika, a koji je finasijski podržao Grad Kraljevo. Udruženje poslovnih žena „Ilinka Ilić“ iz Kraljeva angažovalo je poslovnog konsultanta i mentora Indiru Popadić kao predavača na temu „Kako biti uspešan preduzetnik i održivost biznisa“.