Dobri potok, mesto gde dobrota godinama protiče, ali ne otiče

Na samo par kilometara udaljenosti od samog centra Krupnja nalazi se crkveni kompleks, odnosno park Dobri potok, mesto u kome kako kažu meštani dobrota godinama protiče, ali nikada ne otiče. Ovaj kulturno – duhovni centar uzdiže se iznad Krupnja kao čuvar duše i svedok bogate i slavne istorije. Meštani Rađevine često kažu da crkveni park Dobri potok predstavlja biser pravoslavlja i ponude verskog turizma ovog kraja.


Ovaj jedinstveni duhovno-kulturni centar podignut je zalaganjem sveštenika protojereja – stavrofora Aleksandra Đurđeva. Podeljen je u tri celine – Bogorodičin park, park Svetog Save i park svetog arhiđakona Stefana.
Na ulasku u ovaj kompleks postoje dve kapije pokrivene šindrom. Pored velike i male kapije stoje po tri krsta i po obostrana ikona ispod nastrešnice. Ispred male, koja je odmah do hrama, su dve ploče, jedna je postavljena u spomen knjazu srpskom Milošu Obrenoviću koji je prisjedinio Krupanj i Rađevinu Kneževini Srbiji 1834. godine, a na drugoj ploči predstavljen je istorijat crkve.

– Crkva posvećena Uspenju Presvete Bogorodice prvi put se pominje davne 1528. godine. Kroz vekove mnogo puta je paljena ali isto toliko puta i obnavljana. Sam hram poseduje bogat crkveni mobilijar iz različitih vremenskih razdoblja, knjiga, sasuda, ikona i mnogo toga još – objašnjava sveštenik Aleksandar Đurđev.


Pored crkve posvećene Uspenju Presvete Bogorodice, crkveni park u svom sastavu ima i pet muzeja, Veliku binu, kapelu Sv. Velikomučenika Prokopija uklesana u stenu pod zemljom, više spomen ploča i obeležja, ali i Staro groblje sa autentičnim spomenicima od ovdašnje sige i krečnjaka u obliku alatki koji su davni preci koristili.

– U donjem nivou parka nalazi se niz malih drvenih brvnara, muzeja i Velika bina na kojoj tradicionalno održavamo Petrovdanski sabor i manifestaciju „Nadmetanje za dukat“. Više od 100 godina svakog 12. jula, na Petrovdan, ovde se okupljaju Rađevci, i mladi i stari, koji se u kolo hvataju, a koje neretko zna da traje i po dva sata. Na kraju igre dodeljuju se nagrade najboljima, najizdržljivijoj devojci i momku – kaže sveštenik.
Ovu manifestaciju pokrenuo je prvi počasni građanin Krupnja Petar Radojlović na Kapetanovoj vodi.
Što se tiče muzeja, Dobri potok se može itekako pohvaliti bogatom ponudom. Tu su muzeji Lova u Rađevini, Pčelarstva, muzej Svetosavske dece, starih zanata i muzej enterijera s prelaska iz 19. na 20. vek.

– Najveći od svih je upravo muzej enterijera u kom se može videti kako je nekad živela jedna rađevska, građanska i seoska porodica, ali i porodica iz vremena turske vlasti – objašnjava Đurđev.


Svaki kutak ovog prostora ispunjen je autentičnim eksponatima koji datiraju iz vremena s kraja 19. i početka 20. veka. Samo li provirite u ove prostorije isupinjene starim nameštajem, klavirom, nameštenom trpezarijom i spavaćim sobama osetićete duh starih vremena, vrmena u kom su živele naše prabake i pradeke. Tu je i nameštena soba iz vremena turske vladavine, koja na originalan način prikazuje sve ono što smo do sada imali prilke da vidimo u pojedinim televizijskim serijama.
U samom parku nalazi se i česma posvećena braći Jugović, najmlađem i najstarijem bratu, Vlajku i Damjanu.

– Tu su i dve podzemne kapele koje se nalaze u nekadašnjim rudarskim oknima, kao i eksterijer jednog seoskog domaćinstva s kraja 19. i početka 20. veka. Jedna kapela je posvećena Sv. Velikomučeniku Prokopiju, dok je druga posvećena svetoj Petki Paraskevi, koja se trenutno renovira – dodaje naš sagovornik.


S’obzirom da je ovo prva crkva u Krupnju i da ima veliki značaj za stanovništvo, crkvu i istoriju, Republika Srbija ga je proglasila kulturnim dobrom i nalazi se pod njenom zaštitom. Biblioteka u ovom duhovnom kompleksu najveća je u čitavoj Šabačkoj eparhiji.

Iako mali, Krupanj na svojoj teritoriji čuva 13 crkava i dva manastira, u okviru kojeg se nalazi i Dobri potok koji predstavlja oazu mira, vere i lepote. Velika prirodna i kulturno – istorijska bogatstava iz godine u godinu doprinose sve boljoj turističkoj ponudi rađevskog kraja, a koju domaći i strani posetioci uveliko prepoznaju.

Lj.Marković