Delegacija Japana u poseti Kraljevu

Predstavnici Ambasade Japana i Ministarstva zdravlja juče su bili u zvaničnoj poseti Gradu Kraljevu. Kraljevački Dom zdravlja posetili su prvi sekretar Ambasade Japana u Republici Srbiji, Vataru Jokohama, i pomoćnica ministarke Ministarstva zdravlja, dr Dragana Vujičić, sa saradnicima.

Tom prilikom su u pratnji predsednika Privremenog organa dr Predraga Terzića i u okviru projekta Opremanje Doma zdravlja Кraljevo ambulantnim vozilom i medicinskom opremom“ uručili vrednu donaciju. Poklon vredan 76410 evra u vidu je tri stomatološke stolice i jednog ambulantnog vozila.


U ime Grada Kraljeva, predsednik Privremenog organa dr Predrag Terzić podsetio je da Japan već godinama odnosno decenijama pomaže Republici Srbiji i Kraljevu.
– Japan je pomogao Gradu Kraljevu, pogotovo u periodu nakon zemljotresa novembra 2010. godine, a pomogao je i našem Domu zdravlja – kazao je Terzić.
Prilikom obilaska Odeljenja za stomatologiju, u kojem se već koriste stomatološke stolice, koje su poklon Vlade Japana, od stomatoloških sestara i lekara predstavnici Ministarstva i Ambasade mogli su da čuju da se radi o veoma značajnoj opremi koja ima mnoge nove mogućnosti u odnosu na dosadašnju zastarelu opremu.
– Teritorija Kraljeva je najrazuđenija u Srbiji i naši vozači, lekari i medicinske sestre nekada odlaze i čitavih 100 kilometara do pacijenata, a pored toga, neophodno je svakodnevno prevoziti bolesnike i do Kragujevca ili Beograda, zato naša vozila prelaze znatno više kilometara nego vozila u manjim mestima u Srbiji, pa ih je neophodno zanavljati i zato smo veoma zahvalni na donaciji Vlade Japana – pojasnio je Terzić, pa podsetio i da je jedno vozilo poklon našeg dobrotvora iz Kanade Milomira Glavčića, koji je uvek pomogao i Kraljevu i Raški, i ne samo našim institucijama, već i građanima.

Vataru Jokohama izrazio je uverenje da će Srbija i Japan i u budućnosti jačati prijateljske odnose dve zemlje.
– Nakon obilaska Doma zdravlja uveren sam da je ova donacija obezbedila pružanje pravovremene zdravstvene zaštite i poboljšanje zdravstvenih uslova u gradu Kraljevu i okolini, kao i bolje uslove za rad medicinskih radnika. Japan i Srbija su dve zemlje koje pomažu jedna drugoj u teškim vremenima. Japanski narod se i dalje seća pomoći Srbije posle katastrofalnog zemljotresa i cunamija 2011. godine. Vlada Japana će i ubuduće podržati razvojne strategije Vlade Srbije sa fokusom na obezbeđivanje osnovnih potreba stanovništva -poručio je prvi sekretar Ambasade Japana u Republici Srbiji.


V.D. direktora Doma zdravlja Kraljevo dr Mirjana Krčevinac zahvalila je Ambasadi Japana na ovoj ogromnoj donaciji koja je značajno doprinela ne samo kraljevačkom Domu zdravlja, nego i zdravstvu sveukupnog stanovništva.


– Služba hitne medicinske pomoći radi težak posao na terenu od 1.500 kilometara kvadratne površine sa 120.000 stanovnika i broji oko 28 ambulanti – istakla je dr Krčevinac.
Ukupan iznos pomoći Vlade Japana Gradu Kraljevu kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva – POPOS u Srbiji, uključujući i ovu donaciju, od 1999. godine iznosi više od 16.000.000 evra. dProjekte koje finansira Vlada Japana su najpre u oblasti životne sredine, zdravstvene zaštite, obrazovanja i socijalne zaštite.

foto: Grad Kraljevo