Данас је Светски дан хране

У Србији се Светски дан хране обележава 16. октобра од 2001. године, а овогодишњи слоган гласи: „Заједно за бољу будућност – безбедна и квалитетна храна за све.” Овај датум подсећа на значај правилне исхране и заједничке одговорности у очувању здравља и животне средине.

Циљ обележавања је подизање свести о изазовима обезбеђивања довољних количина здраве хране и проналажење начина за решавање глобалног проблема глади. Све већа потражња за безбедним намирницама, климатске промене, сиромаштво и миграције намећу потребу за прилагођавањем савремене пољопривреде и рационалним коришћењем природних ресурса.

Подаци Светске организације за храну (FAO) показују да 13 одсто хране пропадне током жетве и транспорта, а још 19 одсто се баци у малопродаји или домаћинствима. Док 673 милиона људи гладује, око 900 милиона одраслих је гојазно, а више од 600 милиона људи годишње оболи због небезбедне хране.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” и ове године указује на значај правилне исхране за очување здравља и организује низ едукативних активности, трибина и изложби. Расписан је и конкурс за најбоље ликовне и литерарне радове деце на тему „Право на храну да има свако – покажи како”, како би се најмлађи подстакли на размишљање о здравим навикама и важности хране у свакодневном животу.

Светски дан хране установљен је у част оснивања Организације за храну и пољопривреду УН (FAO), која ове године обележава осам деценија постојања. Порука је јасна – само заједничким деловањем можемо створити будућност у којој ће сваки човек имати приступ безбедној, квалитетној и здравој храни.