Danas je Bogojavljenje – najmagičniji praznik u godini

Danas je crveno slovo i jedan od najvećih hrišćanski praznika za koji se vezuju brojni običaji i verovanja, Bogojavljenje.

Bogojavljenje se svake godine obeležava 19. januara, čime spada u red „nepokretnih praznika“, jer se ne menja iz godine u godinu.

Ovo je praznik kojim se završava period koji se naziva nekrštenim danima, a traje od Božića do Bogojavljenja. To je period od Hristovog rođenja do njegovog krštenja u reci Jordan. Prema hrišćanskoj tradiciji, Hristos je, kada je napunio 30 godina, došao na reku Jordan kako bi ga krstio Sveti Jovan.

Noć uoči praznika, po narodnom verovanju, otvaraju se nebesa i na njima se ukazuje Bog. Otvaranje nebesa, po ovom verovanju, vezuje za ispunjenje želje.

U pojedinim delovima Srbije, devojke ili žene odlaze na izvor pre svitanja da zahvate vodu. U izvor ili tekuću vodu, baca se zrnevlje pšenice ili kukuruza uz reči: „Kako ide voda, tako da kod nas ide berićet“. Potom se vraćaju kući s vodom u koju je potopljen bosiljak.

Običaji i verovanja na Bogojavljenje

Uoči Bogojavljenja, kao i na sam praznik, nakon liturgije, vrši se veliko osvećenje vode, ta voda se uzima, a onda nosi kući. Čuva se kao sveta dragocenost i nikada se ne kvari. Prema verovanju, treba je piti tokom cele godine radi isceljenja i zaštite od svih bolesti, kao o očišćenja duše i tela.

Vernici se na Bogojavljenje pozdravljaju rečima „Hristos se javi“, a otpozdravljaju sa „Vaistinu se javi“.

Jedan od najvećih običaja je plivanje za Časni krst i održava se u mnogim krajevima Srbije.

Postojalo je verovanje da će mlade devojke i neudate žene na bogojavljensku noć na nebu ugledati lik onoga za koga će se udati. U nekim krajevima devojke su stavljale ogledalo pod jastuk da bi ugledale lik suđenog. Pored ogledala stavljale su se sveće, a moralo se voditi računa da se ogledalo slučajno ne pregreje i ne pukne.

U noći uoči Bogojavljenja, otvaraju se nebesa i na njima se ukazuje Bog. Tada treba poželeti jednu želju koja će se ispuniti.

Po običajnom kalendaru danas počinju dani pogodni za venčanja.