Dan nauke i inovacija u Novom Pazaru

U okviru Dana nauke i inovacija preduzetnicima u Novom Pazaru predstavljeni  su značaj unapređenja i ulaganja u nauku, tehnološki razvoj i inovaciju kao i naučni programi na koje građani mogu da konkurišu.

Dane nauka i inovacija organizuje Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja u okviru nacionalnog projekta „Srbija zemlja nauke, zemlja inovacija“, a Novi Pazar je treći grad u kojem se on promoviše.

Koordinator Regionalnog inovacionog Start-up centra u Novom Pazaru Šemsudin Plojović smatra da je ovo dobra prilika da svi zainteresovani preduzetnici na jednom mestu dobiju potrebne informacije o projektima i programima koji su im na ovaj način dostupni.

„Nadam se da će ovo današnje predastavljanje motivisati sve zainetersovane da se prijave za neki od programa koji su posebni i po načinu prijavljivanja i po sredstvima koja se daju ali i po mentorstvu“, izjavio je Plojović.

Savetnik ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jovan Milić rekao je novinarima da je cilj projekta da se javnost motiviše i pripremi za buduće istraživačke i preduzetničke poduhvate.

Ideja je da se na ovaj način približimo lokalnim zajednicama u državi. Novi Pazar u januaru dobija jedan od najvećih inovacionih centara i očekujemo da će on puno značiti građanima ovog grada, a možda se iz njega izrodi i šesti Naučno-tehnološki park”, rekao je Milić.

Jedan od najvećih regionalnih inovacionih parkova biće otvoren iduće godine u Novom Pazaru, što će omogućiti da veliki broj mladih  u ovoj oblasti dobije posao.

“Sigurno će to doprineti razvoju nauke i inovacija ali i celog grada. “Gradimo objekte od 1300 kvadratnih metara, dio velikog regionalnog inovacionog parka. To neće samo unaprediti nauku i inovacije već će pozitivno uticati i na razvoj celog grada, omogućavajući zaposlenje mnogim mladim ljudima iz ove oblasti“, istakao je Nihat Biševac.

Osim Ministarstva nauke, na današnjoj manifestaciji učestvovali su i Fond za inovacionu delatnost, Fond za nauku i Centar za promociju nauke.