Dan civilnih invalida rata Srbije obeležen u Kraljevu

Na Groblju streljanih oktobra 1941. godine, Grad Kraljevo i Društvo za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“ su, polaganjem cveća i venaca, sa neizmernim poštovanjem, obeležili Dan civilnih invalida rata Srbije.

Prema rečima zamenika gradonačelnika grada Kraljeva Vukmana Rakočevića, još jedan 6. april posvećen je sećanju na civilne invalide rata i nevino stradale civile.

„Danas je prava prilika da odamo poštu svim civilnim žrtvama i invalidima u svim ratovima, koji su se, nažalost, desili u našoj zemlji u XИX veku. Srbija i srpski narod su preživeli velike ne samo vojne, nego i civilne žrtve, počevši od balkanskih ratova, preko Prvog i Drugog svetskog rata, do NATO agresije 1999. godine“, podsetio je zamenik, pa poručio da je naša dužnost da ih se, sa ovog stradalnog mesta ispod Grdičke kose, uvek sećamo.

Kraljevački hroničar i predsednik Društvo za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“ Milan Matijević podsetio je da je mnogo žrtava nastalo kada je 6. aprila 1941. godine bez objave rata, ratna mašinerija nacističke nemačke bombardovala Beograd.

Prema njegovim rečima, nakon rata, Vrnjačka Banja i Kraljevo, koji su pripadale Žičkom srezu, imali su 1.800 civilih invalida rata. Tokom Drugog svetskog rata, za vreme ratnih dejstava, posejana su raznovrsna eksplozivna sredstva na koje su meštani naručito mališani, kasnije nailazili, pa su tako ostajali osakaćeni.

Matijević je podsetio da je, nažalost, 1944. godine Kraljevo doživelo veliko bombardovanje od strane saveznika kada su, prilikom pokušaja bombardovanje kraljevačke železničke stanice, njih pedeset i dvoje ostali invalidi, a poginulo je šesnaest građana Kraljeva.

On je istakao i da je oko 2.500 civila poginulo u Srbiji tokom NATO agresije 1999. godine, kada je naša zemlja bombardovana 78 dana bez prestanka, među kojima i 89 dece, a ranjeno je 10.000 nedužnih građana naše zemlje. Na području grada Kraljeva bilo je šesnaest žrtava među kojima i dve devojčice koje su izgubile nogu.

U ime kraljevačkog i Udruženja civilnih invalida rata Vrnjačke Banje, koji su se udružili, predsednik Odbora za obeležavanje značajnih datuma Slobodan Dišović poručio je da simboličnim polaganjem venaca na humke negujemo tradiciju sećanja na sve žrtve i civilne invalide rata.

Delegacije Grada, Druge brigade kopnene vojske, Udruženja Civilnih invalida rata Kraljeva i Vrnjačke Banje, Društva „Jovo Kursula“, odali su poštu prvim civilnim žrtvama palim u neobjavljenom bombardovanju koje je izvela nemačka vojna sila nad Beogradom i našom zemljom aprila 1941. godine, ali i civilnim žrtavama fašističkog terora koje su stradale u masovnom streljanju civila u Kraljevu oktobra 1941. i stradalih u NATO bombardovanju 1999. godine.