Besplatni pregledi – skrining trbušne aorte u novopazarskoj bolnici

Opšta bolnicna u Novom Pazaru juče je počela akciju besplatnih preventivnih ultrazvučnih pregleda trbušne aorte. Akcija, koja se realizuje u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, trajaće do sutra, a od ponedeljka je nastavlja samostalno. Pregledi se obavljaju u mobilnom kamionu pored Dijagnostičkog centra.

U prvih nekoliko sati akcije pregledano je više od 30 pacijenata, što ukazuje na veliku zainteresovanost Novopazaraca za ovakve preglede.

Svi zainteresovani građani koji žele da obave ultrazvučni pregled trbušne aorte treba do odu do Dijagnostičkog centra, popune upitnik sa osnovnim ličnim podacima i faktorima rizika i obave pregled.

Načelnik Odeljenja radiologije novopazarske Opšte bolnice prim. dr Jusuf Nuković ističe da su lekari radiolozi i medicinske sestre volonterski angažovani u akciji koja traje i naredna dva dana od 7 sati ujutru do 19 časova. Napominje da su pregledi posebno namenjeni pacijetima iznad 50 godina starosti, koji imaju pridružene bolesti, posebno naglašavajući one koji su preležali koronu i imali težu kliničku sliku.

Peventivne preglede od ponedeljka potrebno je zakazati putem telefona 020/515-02-30.