Anđela Lazarević iz Vrnjačke Banje postala student decenije u Francuskoj

Anđela je rođena u Vrnjačkoj Banji. Zbog teške ekonomske situacije tih godina, njena porodica je napustila Srbiju i otišla u Francusku u potragu za boljim životom. Upravo zbog toga Anđela želi da bude uspešna i da opravda poverenje svojih roditelja koji su je svih ovih godina bodrili i podržavali.

„Moji roditelji su imali vrlo težak život u Srbiji i izbegli su sa Kosova, tačnije iz Peći. Nakon našeg dolaska u Francusku, donela sam odluku da ću jednog dana uspeti i upisati medicinu kako bih mogla da pomognem ljudima i da dam svoj maksimum u napretku medicine“.

Tri fakulteta odjednon

Anđela Lazarević je student decenije u Francuskoj! Završila je po dve godine sa tri različita fakulteta za nepunih godinu dana, i to: medicinski, fizički i hemijski. Kako je ispričala je da je  ponosna na sebe i svoj uspeh, a kada sve završi biće doktorka koja pravi i svoje parfeme.

Ova mlada, lepa, ambiciozna genijalka rođena je u Srbiji, do prvog razreda je živela u Vrnjačkoj Banji, a onda se cela porodica preselila u Francusku, u Pariz. Tu su se skućili i Anđela i njena sestra su krenule u školu. Nakon osnovne i srednje škole i koledža, došao je red na fakultet.

– Nisam bila sigurna da će me primiti na medicinu koju sam žarko želela, jer je bilo 3.500 kandidata, a primaju 900. Zato sam polagala prijemni i za fiziku i hemiju, jer i to volim. Kada su me primili na sva tri… rešila sam da probam da sva tri i završim – počinje Anđela priču o svom studiranju.

Prvu godinu očistila za 4 meseca

 Odrekla sam se takozvanog vremena za sebe, preko dana idem na fakultet, pa kada dođem kući obavljam obaveze koje imam tu, odmorim se, jedem, nekada prošetam, a kada padne veče, mogu da se koncentrišem i krećem da učim. Ostajala sam često i celu noć, pa učim do sedam ujutru i onda se samo spremim i idem pravo na fakultet – kaže devojka koja je na ovaj način uspela da prvu godinu na sva tri fakulteta očisti za četiri meseca od početka fakulteta.

Kada je dekan Medicinskog video njene rezultate, ponudio joj je da odmah upiše drugu godinu fakulteta.

– To sam prihvatila, a isto sam tražila i na druga dva fakulteta. Tako da sam ja sada u maju završila umesto jedne šest godina – priča ova skromna devojka.

Ko je najviše ponosan na sve te akademske uspehe, teško je odrediti – familija u Srbiji, mama, tata, ili sestra.

 Svi su presrećni, svi me zovu da mi čestitaju, telefon mi non-stop zvoni, a moja mlađa sestra me već danima zove „genije“. Lep je osećaj i drago mi je da je toliki broj ljudi jednako srećan i raduje se mom uspehu.

Zbog svega toga, Anđela je postala inspiracija mnogima, iako se tome nije nadala.

– Drago mi je i što sam inspirisala druge mlade, posebno one koji sumnjaju u sebe, jer želim da znaju da sve što želiš, ako se dovoljno potrudiš, možeš da ostvariš! – poručila je genijalka za kraj razgovora.

Sredim se i za prodavnicu

Oni koji znaju Anđelu Lazarević, pored njene pameti, finog ponašanja i drugih osobina dobrog deteta, ne mogu a da ne primete njenu lepotu. Za to je, kaže, pored prirode zaduženo i doterivanje, koje obožava.

– Volim da se doteram, da budem lepa i sređena. Zato se nekada čak i kada idem u prodavnicu po hleb lepo spremim, ne dozvoljavam da izađem bilo kakva – kaže Anđela .

izvor: Glas Kragujevca