Ambasador Hil o nastavku podrške Novom Pazaru

Ambasador Sjedinjenjih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil izjavio je da je njegova treća poseta Novom Pazaru za samo godinu dana potvrda odnosa prema gradu i ovom delu Srbije. Ambasador Hil se, tokom zvanične posete našem gradu sastao sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem.

„Optimista sam po pitanju saradnje SAD i regiona, o čemu smo puno razgovarali. Vaš grad raste zahvaljujući verlikom broju mladih, iz čega crpim optimizam da sa njima možemo da učinimo više za Novi Pazar. Zato je zadovoljstvo razgovarati sa gradonačelnikom Biševcem i njegovim timom o tome šta konkretno možemo da učinimo u budućnosti“, kazao je ambasador SAD, Kristofer Hil.

Gradonačelnik Nihat Biševac je, osvrćući se na partnerstvo sa Sjedinjenim Državama, govorio o konkretnim oblicima podrške.

„Preko programa USAID data nam je ogromna podrška u sferi razvoja IT sektora gde postoji ogroman potencijal za zapošljavanje mladih. Do sad je, od osnivanja regionalnog IT centra, posao u struci našlo preko 350 mladih ljudi. Očekuje nas okončanje radova na zgradi površine preko 1300 kvadratnih metara, a u toku su pregovori za izgradnju tehnološkog parka, čime obezbeđujemo posao za preko hiljadu visokoobrazovanih omladinaca u IT sektoru. Oni su potencijal ne samo novopazarskog kraja, naše privrede, već i resurs regiona“, kazao je gradonačelnik Biševac podsećajući da su u prethodom periodu preko USAID realizovani i brojni drugi projketi, od kojih se najznačajniji odnose na razvoj malih i srednjih preduzeća i sektora poljoprivrede.