Аpel povodom prvomajskih praznika

Agencija za bezbednost saobraćaja poziva sve učesnike u saobraćaju da u vreme prvomajskih praznika obrate posebnu pažnju i budu dodatno oprezni jer se očekuje povećan obim saobraćaja na putevima, putovanja na duže relacije i u turističke centre kao što su planinski centri, odmarališta, izletišta, šetališta i banje.

Može se očekivati i veći intenzitet lokalnih kretanja korišćenjem putničkih automobila, povećan broj mopeda, motocikala i bicikala, povećan broj pešaka u okolini mesta atrakcija, kao i gužve na putevima i naplatnim rampama.

Analize koje sprovodi Agencija za bezbednost saobraćaja ukazuju na to da su najčešći faktori nastanka saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima u vreme prvomajskih praznika “neprilagođena brzina“ i “vožnja pod dejstvom alkohola“. Apelujemo na sve vozače da brzinu kretanja vozila prilagode uslovima na putu i postavljenim ograničenjima, kao i da ne voze pod dejstvom alkohola i psiho-aktivnih supstanci.

Prvomajske praznike prate putovanja u noćnim uslovima i vožnja pod dejstvom alkohola, naročito mladih lica, te upućujemo apel i roditeljima da učestvuju u organizaciji prevoza svoje dece kako bi praznici protekli bezbedno.

Pešacima i biciklistima savetujemo da prilikom kretanja, pogotovu u jutarnjim i večernjim satima, nose svetliju i uočljiviju odeću, budu adekvatno osvetljeni, budu oprezni u saobraćaju, kao i da poštuju saobraćajne propise.

Mopedistima i motociklistima savetujemo da se adekvatno pripreme za putovanja, koriste zaštitnu opremu i da obrate pažnju na vlažnost kolovoza pogotovu u jutarnjim i večernjim časovima, da poštuju propise, da ne pretiču kolone vozila i da budu strpljivi.

Neophodno je i da svi vozači i putnici upotrebljavaju sigurnosne pojaseve, ispravno prevoze decu u adekvatnim auto-sedištima za decu. Roditelje pozivamo da posebno vode računa o bezbednosti svoje dece u saobraćaju.

Svim učesnicima u saobraćaju želimo bezbedne praznike!