Razvod – jedan od najbolnijih trenutaka i za decu i za roditelje

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2021. godini u Republici Srbiji razvedeno je 9.790 brakova, što je za 12,7% odsto više nego u prethodnoj godini. Broj razvedenih brakova na 1 000 stanovnika iznosi 1,4. Kako psiholozi smatraju, period razvoda predstavlja jednu od najvećih trauma kako za roditelje tako i za decu.

Najčešći razlozi

Kao razloge prekida braka supružnici najčešće navode prestanak ljubavi, neslaganja, različiti pogledi na život, preljuba, nasilje i još mnogo toga. Iako oni kao odrasle osobe to mnogo lakše podnose neretki su slučajevi da bol svog deteta uopšte ne vide.

– Često roditelji dolaze na psihoterapije i kažu da su se oni razveli i da je njihovo dete to sjajno podnelo, uopšte ne reaguje i ponaša se normalno. To je već samo po sebi zabrinjavajuće jer to bi podrazumevalo da dete nema nikakvu emociju ni prema jednom ni prema drugom roditelju, niti prema porodičnom odnosu. To uopšte nije istina. Dete može da skriva svoje emocije, kako bi svog roditelja zaštitio od svojih emocija. Verujete mi svako dete veom intezivno i emotivno reaguje na razvod roditelja – započinje sa nama temu razvoda doktor psihologije Snežana Anđelić.

Kako je dodala, porodicu čine tata, mama i deca. Ukoliko jedno nedostaje to dete jako boli. Dete će se snaći i u novonastaloj situaciji ali roditelji mu moraju pomoći da preboli gubitak.

Kako pomoći detetu da preboli gubitak

Svaka nagla promena, a pogotovu kada je razvod roditelja u pitanju, kod deteta izaziva veliku nsigurnost. Kako nam je rekla Snežana, u zavisnosti od uzrasta deteta, treba ga pripremiti za taj period kroz razgovor i odgovarajuću literaturu – slikovnice, bojanke, crteže, knjige.

– Deca često čuvaju roditelje od svojih istinskih osećanja, osećaja bola i patnje. Prema tome jako je bitno razgovarati sa detetom pre samog razvoda, kako će život ubuduće izgledati, gde stanuje mama a gde tata. Ta priprema svakako neće sprečiti detetovu reakciju, ali će mu na taj način biti mnogo lakše. Posebno je značajno da roditelji kontrolišu međusobne svađe pred detetom, ali i da mu pokažete i dokažete da ga volite i da za njega uvek ima mesta i kod jednog i kod drugog – objašnjava doktorka.

Još jedna jako važna stvar jeste razgovarati sa detetom o njegovim osećanjima i ukoliko primetite da ne možete da mu pomognete neophodno je potražiti stručnu pomoć – psihologa.

razvod roditelja, emocije dece

Greške roditelja

Osećaj krivice roditelja zbog kraha braka obično sputava iste da pomognu detetu u prevazilaženju novonastale situacije.

– Najveća greška roditelja jeste kada pokušavaju da prezaštite dete ili da preublaže situaciju. Rečenicama „jao pa ja sam samohrana majka/otac“, „to je prestrašno, moje dete to neće moći da podnese“ čuvamo dete od nečega na šta treba da ga pripremimo i umesto da mu pomognu oni ga još više preplavljuju emocijama. Naravno, razna pitanja koja se vrzmaju u tim trenutcima kod roditelja su normalna i nije lako doći do odgovora, ali ne smemo dozvoliti da ih dete oseti, a oni jako dobro osećaju emocije roditelja. Kako bi pomogli njima, najpre morate pomoći sebi, jer srećan roditelj znači i srećno dete. Izadjite prvo sa svojim emocijama, krivicama, nesigurnostima i tek onda ćete biti sposobni da pomognete i detetu – preporučuje Anđeloć.

Razvod sam po sebi je jako težak i bolan kako za dete tako i za roditelje. U tom periodu treba se na pravi način posvetiti pažnja detetu, jer roditelji su odrasla bića koja se mnogo lakše prebole i navikavaju se na novonastale situacije. Psiholozi preporučuju da taj proces bude što civilizovaniji, a to znači da svoje nesuglasice sklonite u stranu i radi deteta nastavite prijateljski odnos koje vas je, hteli vi to ili ne, vezalo za ceo život.

Lj.Marković