Predstavnica Vrnjačke Banje učestvoval u radu prve Nacionalne konferencije o porodici

Izuzetno značajan skup posvećen porodici kao garantu nacionalnog opstanka i najvrednijeg resursa države, okupio je u Palati Srbije državni vrh, predstavnike brojnih jedinica lokalnih samouprava i veliki broj eminentnih gostiju. U ime predsednika opštine Vrnjačka Banja, Bobana Đurovića Prvoj nacionalnoj konferenciji o porodici „Srbija-naša porodica” prisustvovala je zamenica načelnika Opštinske uprave, Tatjana Đurđević Stepanić.
Konferenciju je organizovalo Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju kao segment sistematskog i sveobuhvatnog rešavanja problema depopulacije kroz sprovođenje pro porodične i pro natalne politike od državnog do lokalnog nivoa.
“Nema ništa vrednije od rađanja novog života i nema većeg zadatka od roditeljstva. Porodica je garant opstanka društva, države i nacije i, sigurno je, da porodično okruženje stvara snažnu ekonomiju, a ona jaku državu”, poručila je ministarka prof. dr Darija Kisić Tepavčević na Konferenciji koja ima za cilj da sagleda šta svi mogu zajedno da urade na najvažnijim zadatku, a to je podrška i jačanje porodice i rađanje što više dece. Ona je, takođe, istakla spremnost Ministarstva da instituciju porodice, kao najvrednijeg nacionalnog resursa, podrži i osnaži.
Vlada Republike Srbije je različitim merama učinila mnogo u ovom domenu, kako za porodice sa decom, tako i za one koji planiraju zasnivanje porodice. Po rečima premijerke Srbije, Ane Brnabić u prva dva meseca ove godine u Srbiji je rođeno nešto više od 10.000 beba, što je za 5,1 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Ona je ukazala da pronatalna politika koju vode Vlada i lokalne samouprave predstavlja dodatni bonus i podršku, te navela prioritetni plan za 2023. godinu koji sadrži pet ključnih tačaka. Prva je ravnomerni regionalni razvoj zbog čega se i grade putevi, ali i digitalni putevi, a cilj je uvođenje interneta u svim selima do kraja 2025. godine. Zatim subvencije za prvu nekretninu, odnosno do 20.000 evra za kupovinu prvog stana. Ovim planom obuhvaćene su i izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom kako bi porodice sa decom dobile što adekvatniju pomoć. Kako je detaljnije objasnila, posebna pažnja kada su izmene u pitanju, biće usmerena ka preduzetnicama. „Omogućićemo da njihovi partneri koriste pravo na negu deteta, nakon tri meseca od rođenja deteta, kao i da mame preduzetnice, koje imaju troje i više dece, imaju odsustvo u trajanju od dve godine”, navela je premijerka. Sledeća tačka odnosi se na usklađivanje sa najboljim evropskim standardima kroz investiranje u predškolsko obrazovanje i vaspitanje, jer u ovom trenutku nedostaje, po rečima premijerke, 11.000 mesta u vrtićima. Takođe je predviđena i izrada strategije reproduktivnog zdravlja, strategije za podsticaj rađanje i strategija o starenju.
Opština Vrnjačka Banja podržava i sledi pronatalnu politiku Vlade Republike Srbije i resornog Ministarstva uvođenjem mera podrške i osnaživanjem porodica koje žive na njenoj teritoriji, kao i mera koje doprinose povećanju nataliteta. U tom smislu apliciraće na najavljenom konkursu Ministarstva za brigu o porodici i demografiju koji će biti raspisan do kraja nedelje, a koji je najavila ministarka Darija Kisić u okviru radnog dela Konferencije o porodici. Ona je poručila predstavnicima loklanih samouprava da razmišljaju realistično i objektivno, a da rezultati budu jasno vidljivi građanima.
Finansijska podrška lokalnim samoupravama će, po njenim rečima, ići direktno iz Ministarstva, a biće formirana i Radna grupa za kreiranje pronatalitetne strategije koja će, na osnovu predloga rešenja lokalnih samouprava, imati zadatak da sačini što kvalitetnije programe za rešavanje problema depopulacije sa posebnim akcentom na lokalne demografske mere, koje će biti predstavljene do kraja 2023. godine, u regionalnim centrima i biti prilagođene svakoj sredini posebno.
Ministarka je istakla i da će članovi Radne grupe uvek biti na raspolaganju lokalnim samoupravama.

izvor: Opština Vrnjačka Banja