Moja Vrnjačka Banja

S preko 15 hotela visoke kategorije, spa-centrima, akva-parkovima, zološkim vrtom, staklenim vidikovcem, panoramskim točkom najvećim na Balkanu, Vrnjačka Banja je postala jedna od omiljenih destinacija za odmor domaćih i stranih turista.

Vrnjačka Banja kao turistički brend Srbije jedna je od najposećenijih turističkih destinacija u našoj zemlji. Izuzetna privlačnost i investicije učinili su Banju najatraktivnijim izborom posetilaca. Kako je i više puta naglašavao i sam predsednik opštine Boban Đurović, veoma je zadovoljan njenim napretkom.

Kako je ove godine predstavljena turistička ponuda Vrnjačke Banje na 45. međunarodnom sajmu turizma u Beogradu možete pročitati na sledećem linku Vrnjački štand jedan od najatraktivnijih na Sajmu turizma

Kraljica banjskog turizma

U Vrnjačkoj Banji se nalazi sedam mineralnih izvora, Topla voda, Slatina, Snežnik, Jezero, Borjak, Beli izvor i Vrnjačko vrelo, od kojih se za terapije koriste četiri (Topla voda, Snežnik, Jezero i Slatina ) dok se vode sa tri izvora flaširaju kao prirodne mineralne vode (Voda Vrnjci – Borjak, Borjak 3 i Belimarkovac za Element vodu). Ove vode primenjuju se kod lečenja šećernih bolesti, stanja posle preležane zarazne žutice, hroničnog zapaljenja creva i želuca, bolest žučne kese i žučnih puteva, čira u želucu i dvanaestopalačnom crevu, bolest bubrežne karlice, mokraćne bešike i mokraćnih puteva i drugih bolesti.

Tradicija lečilišta duga nekoliko vekova

Banja neguje veoma dugu tradiciju lečilišta koja datira iz perioda Rimljana, od 2. do 4. veka. U tom periodu izgrađeno je lečilište АQUAE Orcinae čiji se ostatci mogu videti u užem jezgru rimske banje.
U svojoj istoriji postojanja ova raška opština može se pohvaliti mnogim stvarima značajnim za njen ali i razvoj turizma i obrazovanja u Srbiji,, pripajanje Kneževini Srbiji 1833. godine, osnivanje škola, gradnjom hrama Roždestva Presvete Bogorodice, prvog vodovoda, moderne električne centrale, nabavkom parne mašine za proizvodnju električne energije i drugo.

Počeci procvata Vrnjačke Banje


Razvoj moderne Vrnjačke Banje započeo je 1868. godine radom Osnivačkog društva, najstarije turističke organizacije na Balkanu. Po jednoj priči, prva sezona u banji je bila 1870, ordinirajući doktor je bio Franja Ribnikar, otac osnivača „Politike”, sreski lekar u Trsteniku. Između 1882. i 1887. godine u Banji je izgrađen Dvorac Jovana Belimarkovića, generala i ministra kralja Milana Obrenovića i namesnika maloletnog kralja Aleksandra Obrenovića.

Dvorac danas predstavlja kulturno dobro od velikog značaja. Takođe, na teritoriji opštine nalaze se i brojne skulpture vajara kao što su: Matija Vuković, Ernst Neizvesni, Svetomir Arsić Basara, Olga Jančić, Alina Šapošnjikova, Momčilo Krković, Milija Glišić, Petar Hadži Boškov, France Rotar, Bogdan Bogdanović, Stefan Manevski, Pavle Pejović i drugi. Znameniti simbol grada iz antifašističkog perioda je Spomen-park Popina.

Bogat kulturni život Vrnčana


Kada su u pitanju kulturna dešavanja u opštini, organizator skoro svih manifestacija su Kulturni centar i Turistička organizacija Vrnjačka Banja, koji svake godine organizuje tradicionalni i svetski poznat Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, Vrnjački karneval, Međunarodni festival klasične muzike „Vrnjci“, Dani Indije, ali i manifestacija sa ciljem očuvanja srpskog kulturnog i nacionalnog identiteta poput „Zlatne niti“, Međunarodni festival folklora „Dživdžan fest“, Vrnjački festival vina i mnoge druge.


Što se tiče sporta, on je solidno razvijen. Opština rekreativcima nudi mogućnost korišćenja usluga Sportsko rekreativnog centra „Raj“, sa tri fudbalska terena i atletskom stazom, stadiona malih sportova, kao i više zatvorenih i jedan olimpijski otvoreni bazen. O ovoj temi, ali i ulaganjima lokalne samouprave i bolje i zdravije sutra mlađih generacija govorio je i Predsednik Đurović: Slušajte decu jer od njih možete čuti izuzetno konstruktivne i zanimljive predloge

Kako se Opština Vrnjačka Banja zalaže i šta čini kako bi mladima napravila povoljne uslove za život i afirmisala ih da ostanu i žive u svom rodnom gradu možete pročitati u članku Predsednik Đurović: Porodica je poput neosvojive tvrđave u kojoj svaki pojedinac nalazi mir

Projektom „Moja Vrnjačka Banja“ želimo da informišemo stanovnike Vrnjačke Banje i cele Srbije, sa akcentom na mlađe generacije, o važnosti poznavanja istorije i tradicije, upoznavanja kulturnog identiteta svoga kraja, kao i svih prirodnih lepota i pogodnosti koje poseduje ova opština. Ovaj projekat za cilj ima da pokrene decu i mlade da se više okrenu negovaanju kulture sećanja, očuvanju kulturnog nasleđa i nacionalnog identiteta, ali i promociji kulturnog života u Vrnjačkoj opštini.