„Miholjski susreti sela – Žiča 2023“ – čuvar srpske kulture i tradicije

Kod Doma kulture u selu Žiča, podno zidina Manastira Žiče, osmog oktobarskog dana, održani su „Miholjski susreti sela – Žiča 2023“. Manifestacija, čiji je cilj promocija i obogaćivanje društvenog i sportskog života stanovnika u selima i negovanje tradicionalnog načina života i kulturno-istorijskog nasleđa na seoskom području, treći put okuplja meštane kraljevačkih sela koji se takmiče u sportskim disciplinama i narodnom stvaralaštvu.
Osnovna ideja je da se kultura i tradicija našeg naroda, koja se još uvek najviše neguje po selima, sačuva od zaborava. Predstavljanje našeg kulturnog, privrednog, sportskog i turističkog ambijenta, negovanje nacionalnog i kulturnog identiteta srpskog naroda, razvijanje pozitivnog odnosa između sela i naših potomaka značajno doprinosi i očuvanju i razvoju naših sela i opstanku života u njima.
Na otvaranju manifestacije u Žiči gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić je podsetio na to da Ministarstvo za brigu o selu Republike Srbije i Grad Кraljevo već tri godine organizuju „Miholjske susrete sela“ – prve godine u Ušću, prošle godine u Oplanićima, a ove u Žiči.
„Zahvaljujem ljudima iz Mesne zajednice Žiča koji su pripremili manifestaciju, na kojoj se mogu videti različite rukotvorine naših domaćica, razna tradicionalna jela, ali i bogat kulturno-umetnički program. Grad Кraljevo se trudi da pomogne kulturno-umetničkim društvima sa svoje teritorije, kako onima u centru grada, tako i na seoskom području, od kojih su neka osvajala značajna priznanja. Imamo ih i u Žiči, Oplanićima, Adranima, Ušću… i drugim mestima u okolini našeg grada. Danas je prilika i da deca iz kulturno-umetničkih društava pokažu šta znaju, šta umeju, i radostan sam što, pored Žičana, ovo lepo selo može da ugosti i meštane okolnih mesta“, rekao je gradonačelnik grada Kraljeva.
Kako je kazao pomoćnik gradonačelnika grada Kraljeva za kulturne manifestacije Miloš Milišić, „Miholjski susreti sela – Žiča 2023“ okupili su učesnike i goste u centru srpske crkvene duhovnosti.
„Ovde su stolovali naši veliki preci, krunisan prvi srpski kralj, bilo prvo sedište osamostaljene Srpske crkve sa Svetim Savom na čelu. Ovo je ona Srbija o kojoj peva Oskar Davičo ‘među šljivama’, Srbija koja je ‘velika tajna’, kako je pevala Desanka Maksimović, ona ‘lepa plodna i zauvek naša Srbija’…“ rekao je Milišić.
Kako je istakao Slobodan Marković, predsednik Centra za kulturu Žiča, domaćini su se potrudili da ugoste nekoliko kraljevačkih sela koja imaju kulturno-umetnička društva – Ušće, Samaila, Adrani, Oplanići, Čukojevac, Ratina, a ove godine su se pridružili i Miločaj i Oplanići – u takmičenju u kuvanju gulaša, nadvlačenju konopca, malom fudbalu, bacanju kamena s ramena.
Nagrade su pehari za prvo, drugo i treće mesto, a selo koje pokaže najviše, najviše se potrudi, dobija jedan generalni pehar.


Živka Vujović, u ulozi domaćina, ali i odbornica u Skupštini grada Kraljeva iz Žiče, ističe da se Grad Кraljevo i Vlada Republike Srbije trude maksimalno da obezbede dobar život na selu, što potvrđuje i ova manifestacija.
„Treba da zadržimo ljude na selu. Ovakvih manifestcija bi trebalo da bude što više, da se mi na selu družimo i da kroz to druženje održavamo kulturu, tradiciju, naš život na selu. Ja sam zadovoljna, ljudi se vraćaju na selo“, kaže Živka Vujović pokazujući rukotvorine koje su radile meštanke, njihove majke, bake, kao i tradicionalna jela pripremljena za ovu priliku.
Ministarstvo za brigu o selu, koje izdvaja nepovratna sredstva za realizaciju „Miholjskih susreta sela“ na teritoriji cele Republike Srbije, ove godine Gradu Kraljevu je odobrilo 485.589,54 dinara, dok Grad učestvuje u sufinansiranju projekta sa 80.000,00 dinara.
Realizacijom projektnih aktivnosti koje su predviđene ovim projektom, akcenat se stavlja na očuvanje lokalnog identiteta i povezanost sa istorijom i kulturom mesta kroz druženje, nova poznanstva i razmenu iskustava. Brojne su koristi – lokalni razvoj, promocija turizma, očuvanje tradicije, jačanje društvene kohezije, podizanje svesti o kulturnoj baštini… Manifestacija ima ekonomski, turistički i kulturni značaj, pruža priliku da se lokalna kulturna baština i tradicija predstave širem krugu ljudi, što pomaže u podizanju svesti o bogatoj istoriji, običajima i vrednostima lokalne zajednice. Seoske kulturne manifestacije često imaju duboko ukorenjene veze s lokalnom tradicijom, običajima i kulturnim nasleđem. Organizacija ovih manifestacija omogućava očuvanje i prenošenje tradicije na mlađe generacije, a to pomaže u očuvanju lokalnog identiteta i povezanosti sa istorijom i kulturom mesta.

izvor: Grad Kraljevo