Janove gastronomske čarolije za svako divljenje

Kuvanje je kreativan posao, a svi najpoznatiji kuvari su muškarci. Oni su odgovorni za kvalitet, ukus, serviranje i uopšte nivo na kome izvode svoju čaroliju, poput mađioničara. Oni su cenjeni i glavni u kuhinji, a šefovi restorana i hotela znaju da tolerišu njihovu ekstravaganciju, jer ne nalazi se glavni kuvar, umetnik i mađioničar na ulici. Dakle, kao kuvar, muškarac može da bude poštovan i da izaziva divljenje kao da je glumac.Kuvari se već duže vreme nalaze na listi deficitarnih zanimanja, a potražnja za njima u našoj zemlji, ali i u svetu je velika. Verovali ili ne, na kuvarski smer u srednjoj ugostiteljsko – turističkoj školi primaju se samo odlikaši, otkriva nam visokoškolovani kuvar Jano Sič, strukovni menadžer gastronomije, koji se ovim zanimanjem bavi 18 godina.’


„Nije lako upisati školu za kuvara. Ja sam rodjen u Čereviću gde sam završio osnovnu školu , a u Novom Sadu srednju ekonomsku. Vosoku hotelijersku školu sam završio u Beogradu I evo već 18 godina se bavim gastronomijom I kvarstvom. Jedno vreme, tačnije 10 godina sam bio I profesor kuvarstva u Srednjoj školi I mogu vam reći da se za trogodišnje školovanje smera kulinarstva javljaju odlični učenici, a bodovi koji su potrebni nisu ništa manji od, na primer neke četvorogodišnje škole. Kod nas kulinarstvo može da se završi u Novom Sadu na PMF ili u Beogradu na Visokoj hotelijerskoj školi gde se obrazuju hotelijeri, gastronomi, restorateri I poslastičari.Naše diploma su svugde priznate, a mi smo veoma poštovani gde god da smo”, kaže Jano Sič.

Naravno poštovanje mora da se stekne. Iskustvo je veoma važno, ali I maštovitos I kreativnost u radu.Naravno potrebna je I potpuna sloboda, jer kuvari su kao umetnici. Od nemogućeg naprave moguće kako za oko, ali tako I za dušu. Svako od nas je bio u prilici kada mu je na trenutak bilo žao da proba neki kolač koji je izgledao fantastično, ali krajnji utisak je bio najbolji kada se taj kolač i proba.
”Ja veoma vodim računa o tome kako jelo, bez obzira da li je slano ili slatko, izgleda. To je nešto što može da privuče konzumente, ali onda sa druge strane uvek dajem sve od sebe da to što lepo izgleda ima I savršen ukus.Možda nekada i ne bude sve kako sam planirao, ali nisam imao žalbi na ukus i kvalitet onoga što spremam. Imam tu sreću da radim u brojnim beogradskim hotelima tako da, slobodno mogu reći, sada već imam zavidno iskustvo koje mi daje mogućnost da pravim razne djakonije i mešam ukuse koji na izgled nikako ne idu jedan uz drugi. Važno je naći meru, sve lepo upakovati i ponuditi gost u hotelu ili na nekom drugom mestu, pošto ja radim i ketering, ali sam i lični kuvar“, kaže Sič I dodaje da njegov poziv daje razne mogućnosti, posebno sada kada su kuvari veoma traženi kako kod nas tako I u svetu. “Najviše volim kada imam punu slobodu pri spremanju hrane što mi je omogućilo da baš ja pripremam hranu za brojne svečanosti islavlja. Svadbe, roddjendane, krštenja, bankete. Takodje, puno iskustva sam stekao I kao lični kuvar. Upoznao sam se sa gastronomskim željama različitih ljudi I sada kada me neko pozove za pripremu hrane, tačno znam šta kome da ponudim. Na sreću, za sada sam uvek pogadjao ukus ”, kaže Jano Sič, strukovni meadžer gastronomije.

Da bi hrana bila ukusna mora se voditi računa i o njenom sastavu. Voće, povrće, meso, jaja sve to mora biti sveže i prevashodno kvalitetno.

“Veoma sam izbirljiv kakda je hrana u pitanju, tako da sve što nabavljam kupujem od poznatih proizvodjača. Bukvalno sve je sveže jer ne želim da bilo čime pokvarim ukus onoga što pripremam. Ponekada je teško nabaviti sve što je potrebno, ali kada imaš svog dobavljača to je pola završenog posla. Ostaje samo da kuvar izvede čaroliju I das vi budu zadovoljni”, ističe Jano.

Oni koji su probali slatke i slane delikatese našeg sagovornika zamerki nemaju. Maštovitost i kreativnost još uvek su tu što potvrđuje novim jelima, novim ukusima i iznad svega vrhunskim aranžmanima. Aranžiranje je takođe deo Janovog posla, a svaki događaj mora biti različit, upečatljiv i prepoznat , jer samo tako može da se opstane u ovom poslu, koji je tipično ženski, bez obzira što su najpoznatiji svetski kuvari, ipak muškarci. Jano Sič je jedan od tih, za mnoge naš najbolji kuvar.

Zlatko Markovinović