Čuvari narodne tradicije iz Trebinja u poseti Kraljevu

Čuvare narodne tradicije – članove Ansambla nacionalnih igara „Jovan Dučić“ iz Trebinja, koji tradicionalno učestvuju na Smotri veterana folklornih ansambala u Ušću, ugostili su gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić i pomoćnik gradonačelnika za kulturne manifestacije Miloš Milišić.

Gradonačelnik je podsetio na to da su rukovodioci i mladi članovi Ansambla ove godine deseti put gosti našeg grada, kao i da će u ušćanskom Domu kulture folklorno umeće predstaviti kraljevačkoj publici. Predstavnici Grada i ušćanski folkloraši će, tradicionalno, u junu, uzvratiti posetu odlaskom u Trebinje.

„Ova saradnja postala je neraskidiva veza između ljudi koji neguju srpsku tradiciju, igru i pesmu. Uveren sam da ćemo sa Nebojšom Ratkovićem, koji je postao prepoznatljiv u Kraljevu kao čuvar srpske narodne tradicije, nastaviti da negujemo i razvijamo dugogodišnju uspešnu saradnju“, istakao je Terzić.

Prema njegovim rečima, kao što se Trebinjci kada dođu u Kraljevo osećaju kao da su kod kuće, tako se i Kraljevčani osećaju kada posete Trebinje, što pokazuje da je saradnja između Trebinja i Kraljeva odavno prevazišla okvire poslovne saradnje i postala prijateljska, bratska saradnja. Terzić je istakao da i u budućnosti treba da negujemo tradiciju srpskog naroda bez obzira da li žive na teritoriji Srbije, Crne Gore ili Republike Srpske.

Prvi čovek Grada napomenuo je da se iz gradskog budžeta svake godine obezbeđuju finansijska sredstva za kulturno-umetnička društva, kako za ona koja postoje već decenijama, tako i za nova, bilo da deluju u gradu ili na seoskom području.

„I ove godine Grad je obezbedio novac za kraljevačke ansamble kako bi imali mogućnosti da odlaze na festivale i takmičenja i mogli da obnove dotrajalu nošnju. Kraljevo će nastaviti da pomaže svoja kulturno-umetnička društva i uveren sam da će naša deca na folkloru naučiti da igraju i pevaju i da će znanje i umeće pronositi širom Srbije i okolnih zemlja“, poručio je gradonačelnik Kraljeva.

Prema rečima pomoćnika gradonačelnika za kulturne manifestacije Miloša Milišića, čvrsto i stameno prijateljstvo Trebinjaca, Kraljevčana i Ušćana, kao i česte međusobne posete, govore da je saradnju najlakše uspostaviti na polju kulture. Milišić je izrazio nadu da će i sportisti ili privrednici iz naša dva grada uspostaviti uspešnu dugogodišnju saradnju kao što je ova u oblasti kulture.

Na srdačnoj dobrodošlici i gostoprimstvu gradonačelniku Terziću i pomoćniku Milišiću zahvalio je direktor trebinjskog ansambla „Jovan Dučić“ Nebojša Ratković. Kako je istakao, veoma je bitno da u doba „internet“ generacija sačuvamo tradiciju i kulturu, stvaralaštvo podneblja i nematerijalne baštine. Ratković je izrazio zadovoljstvo što i ove godine učestvuju na smotri čiji su deo od početka.

Grad Kraljevo