Novi dogovor za staru vlast

U Kraljevu je već postignut sporazum između postojeće koalicije o raspodeli kolača vlasti, pa se do kraja ovog meseca očekuje konstituisanje skupštine, a potom i izbor gradonačelnika 

Posle decembarskih izbora, gradsku skupštinu u Kraljevu od 70 odborničkih mesta, činiće: 33 odbornika Srpske napredne stranke (SNS) i Jedinstvene Srbije, 12 sa liste koalicije oko grupe građana Starosedeoci, Srbija protiv nasilja imaće osam, Lokalni front sedam koliko i koalicija oko Socijalističke partije Srbije, a tri odbornika biće iz koalicije Nada. Niko, zapravo, nema većinu, pa će, kao i do sada, vlast biti partnerska, najverovatnije od naprednjaka i socijalista, ali uz znatno jaču opoziciju nego do sada. Tako bi novu, a staru skupštinsku većinu ubuduće činilo četrdeset odbornika, dok će u skupštinskim klupama biti i trideset opozicionara, za razliku od prethodnog saziva kada je ista vladajuća kolacija bila dominantnija, sa čak 58 odbornika, a 12 mesta su popunjavali odbornici iz redova opozicije. Tako promenjen odnos, a posebno činjenica da SNS ovde, za četiri odbornička mesta na minulim izborima nije osvojio apsolutnu većinu, pojačao je koalicionu cenu budućih partnera, pre svih – socijalista.

Bilo je razgovora sa njima i prema konačnom dogovoru mi ćemo, pod našom kontrolom, imati manje jedno javno preduzeće i jednu ustanovu, a  budućim partnerima dodatno ćemo ustupiti i jedno mesto pomoćnika gradonačelnika, zamenika predsednika skupštine i zamenika sekretara gradske skupštine. – objasnio nam je dr Predrag Terzić, predsednik gradskog odbora SNS i predsednik Privremenog organa grada Kraljeva.   

Ovim dogovorom, na koji „pečat” traba da stave i stranačke centrale, zadovoljan je i Dragan Vulić Cane, predsednik ovdašnjeg odbora SPS. Uz to, on negira da je bilo ikakvih razgovora osim predloga za sastanak iz redova opozicije o mogućnosti formiranja drugačije vlasti. Stoga, on demantuje, tvrdeći da su samo čaršijske glasine o njihovoj velikodušnoj ponudi njemu da u takvoj vlasti on bude gradonačelnik Kraljeva.

Niko to zvanično nije rekao osim što sam i ja kao čaršijsku priču čuo, a izričito tvrdim da nije bilo ni zvaničnih, ni nezvaničnih sastanaka sa drugim potencijalnim partnerima. To znači, ni tog, ni drugih predloga – ističe Vulić.

Konstituisanje gradske skupštine U Kraljevu očekuje se do 20. januara, a potom će dr Predrag Terzić, kao predsednik Privremenog organa sazvati prvo zasedanje radi izbora gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća.

Na pola puta

Budžet grada Kraljeva za sada je „privremeno” projektovan na više od šest milijardi dinara, ali se rebalans očekuje ubrzo po formiranju vlasti, pa će tačnije biti utvrđeni ti prihodi, kao i potrošnja.

Uglavnom, od kapitalnih investicija najpre moramo uložiti u asfaltiranje seoskih puteva i gradskih ulica, izgradnju dve javne parking garaže, gradnju nove autobuske stanice, dve filskuturne sale i još nekoliko neophodnih građevina, sami ili uz javno i privatno partnerstvo. Uostalom, mi smo i tokom izborne kampanje govorili da smo tek na pola puta od ostvarenja našeg programa – kaže Terzić, za koga se očekuje da će dobiti poverenje i za treći mandat gradonačelnika Kraljeva.  

Izvor: „Politika“