Raška – Podeljeno 85 ugovora za energetsku sanaciju

Predsednik Opštine Raška, Nemanja Popović, uručio je protekle nedelje 85 ugovora za sprovođenje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova. Javni poziv za dodelu subvencija ove godine je bio raspisan dva puta, pa će onima koji su konkurisali u drugom krugu, ugovori biti dodeljeni početkom naredne godine.

Za finansiranje Programa energetske efikasnosti u 2023. godini Ministarstvo rudarstva i energetike i Opština Raška izdvojili su 24 miliona dinara.
Obraćajući se građanima koji su dobili subvencije za zamenu stolarije, poboljšanje izolacije krova i zidova, ugradnju efikasnijih kotlova, predsednik Opštine Raška Nemanja Popović je rekao je podizanje nivoa energetske efikasnosti jedan od prioritetnih projekata Vlade Republike Srbije, resornog ministarstva i lokalnih samouprava.

– Mere energetske sanacije sprovode se od 2021. godine i do sada su Ministarstvo i Opština Raška izdvojili preko136 miliona dinara. Potpisan je 541 ugovor. Stolarija je zamenjena u 418 kuća ili stanova, novi sistemi grejanja ugrađeni su u 98 stambenih jedinica, pomoć za nabavku toplotnih pumpi dobila su tri domaćinstva, dok su se 22 korisnika opredelila za postavljanje solarnih panela – rekao je predsednik Opštine Raška.


U saradnji sa Svetskom bankom Ministarstvo rudarstva i energetike obezbedilo je 50 miliona dolara za unapređenje energetske efikasnosti, pa se procenjuje da će oko 50.000 domaćinstava u Srbiji biti energetski sanirano.