Projekat Veni, Vidi, Vrnjci uspešno realizovan

Završnа konferencija u okviru projekta „Veni, Vidi, Vrnjci! – SPA’S Innovative energy efficiency solutions“ organizovana je u Skupštinskoj sali Opštine Vrnjačka Banja.


Projekat je realizovan u okviru Programa EU za lokalni razvoj EU PRO Plus, na osnovu Ugovora o donaciji za unapređenje energetske efikasnosti zgrade Opštinske uprave u Vrnjačkoj Banji. Projekat ukupne vrednosti 248.835 evra od čega su 178.854 evra obezbeđeni iz fonda EU PRO Plus a 69.980 evra iz lokalnog budžeta.
Konferenciji su prisustvovali zamenik predsednika opštine Vrnjačka Banja, Ivan Džatić, predstavnici UNOPS-a, Milan Kolašinac i Bojan Marčić, predstavnici Regionalne razvojne agencije Raškog i Moravičkog okruga, Lucija Vasiljević sa saradnicima, zatim Ana Radojević, energetska menadžerka i pomoćnik gradonačelnika Grada Kragujevca i Maja Angelovska, član Gradskog veća za komunalne delatnosti, energetski menadžeri iz okruženja. predstavnici Projektnog tima, izvođači radova Interklima i Eloks i direktori škola koje su učestvovale na likovnom konkursu i obukama.


Ivan Džatić ukazao je da je zamenom stolarije i radijatorskih ventila ugradnjom termostatskih unapređena energetska efikasnost zgrade Opštinske uprave u Vrnjačkoj Banji, u kojoj se nalazi11 lokalnih i republičkih institucija. Takođe je smanjena emisija CO2, što doprinosi zaštiti životne sredine, a smanjena je i potrebna godišnja toplotna energija i toplotni gubici sistema za grejanje.

Džatić je ukazao i na benefite drugih projekata koji su realizovani u oblasti energetske efikasnosti, kao što su Dom zdravlja, Gimnazija, Ugostiteljsko-turistička škola, OŠ „Popinski borci“, Bolnica za interne bolesti, zamena stolarije na objektu OŠ „Branko Radičević“ u Otrocima, kao i zamena stolarije na objektu „Kolibri“ Predškolske ustanove „Radost“ koja je u toku.
Na konferenciji je ukazano da su, u okviru projekta organizovane 4 obuke iz oblasti energetske efikasnosti i likovni konkurs „UŠTEDA ENERGIJE ZA ZDRAVIJU PLANETU“.