105. godišnjica od kraja Velikog rata

Pre tačno 105 godina, na današnji dan, 1918. godine okončan je Prvi svetski rat. Iako je zvanično završen mirom u Versaju 1919, primirje potpisano u Francuskoj 11. novembra 1918. godine nije kršeno i predstavlja završetak Velikog rata.

Dan primirja se obeležava u više evropskih država, između ostalog i u Srbiji, kao jednoj od sila pobednica. Primirje je potpisano u Francuskoj, u železničkom vagonu i predstavlja kapitulaciju poslednje članice neprijateljskog saveza, Carevine Nemačke. Ranije su kapitulirali: Turska, Bugarska i Austro-ugarska.

U Srbiji je Dan primirja državni praznik koji se obeležava neradno. Simbol je cvet Natalijina ramonda, autohtona vrsta koja raste na Kajmakčalanu, poznata kao cvet feniks, jer deluje neživo, a može da oživi od izuzetno male količine vode, čak jedne kapi. On je simbol dizanja Kraljevine Srbije u trenutku kada je izgledalo da je zauvek nestala. Deo simbola je i traka crno-zelene boje koja je Albanska spomenica, orden koji su imali svi oni koji su prešli Albaniju u velikom povlačenju 1915. godine.