Vučić: Sa Kinom potisano 18 sporazuma, rekordan broj i strateških značaj

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Pekingu da je u Kini potpisan rekordan broj sporazuma o saradnji sa tom zemljom, čak 18, kao i da je reč o dokumentima koji predviđaju stratešku saradnju.

„Verujem da ono što smo postigli u Kini ima istorijski značaj i karakter, koji će se videti u godinama i decenijama pred nama“, naglasio je Vučić.

„Imao sam puno bilateralnih susreta na marginama Foruma Pojas i put, potpisano je čak 18 sporazuma – rekordan broj saglasnosti, dogovora i sporazuma, ali od njihovog broja je važnija suština, a to je da imaju strateški karakter i to kod dobrog dela tih sporazuma“, rekao je Vučić novinarima.

Zahvalio je svima iz državne uprave i kineskim partnerima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je danas na prvoj sesiji Foruma za međunarodnu saradnju na visokom nivou, na temu „Povezanost u otvorenoj globalnoj ekonomiji“ i izjavio da inicijativa Pojas i put nastoji da podstakne bližu saradnju između država i naroda kroz zajedničke napore usmerene na rešavanje globalnih izazova i napredak celog čovečanstva.

„Tema današnjeg panela odražava stratešku orijentaciju koncepta razvoja NR Kine i njenog lidera, velikog prijatelja srpskog naroda, predsednika Si Đinpinga, kao začetnika inicijative koja nastoji da podstakne bližu saradnju između država i naroda kroz zajedničke napore usmerene na rešavanje globalnih izazova i napredak celog čovečanstva, uz marljiv rad na stvaranju jedne globalne ekonomije kroz uzajamnu saradnju u cilju postizanja dobrobiti za sve“, objavio je Vučić na instragramu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su ratovi najveći izazov sa kojim se globalna ekonomija suočava, a zatim i skup novac.

„Kada je skup novac i rat imate visoke kamatne stope, i problem za obrtna sredstva u industriji, građevinskoj industriji i svemu.

Zato vam je Evropa gotovo pa u recesiji.

Ukoliko se nastavi sukob Izrael i Palestina biće još gore“, ocenio je predsednik u vezi sa današnjim forumom na visokom nivou koji je posvećen globalnoj ekonomiji na kom će učestvovati.

Vučić je rekao da je sada potrebno da se obrati pažnja na rešavanje problema kao što je taj da je Bugarska podigla takse za ruski gas.

„Mi i Mađari smo juče reagovali zajedničkim saopštenjem, Siniša Mali je potpisao rešenje sa Sijartom, Orban i ja smo odobrili – čudne stvari se dešavaju, gas opet skače, nafta opet skače.

U jednom danu posle Izrael – Palestina sukoba, dogovorili smo da ne damo da dizel dalje ide naviše bez obzira koliko mi to morali da platimo“, rekao je predsednik.

On je istakao da su naše rezerve dizela na 65 dana i nafte 73 dana, rezerve gasa 700 miliona kubnih metara.

„Ali ako nam neko zavrne dotok gasa onda smo opet u problemu.

Ali, bolje smo se spremili nego većina drugih.

Imamo podatke koliki su njihovi skladištni kapaciteti u Evropi popunjeni, naši su u zemlji popunjeni 100 odsto i gotovo 100 odsto onoga što smo iznajmili u Mađarskoj“, rekao je predsednik.