Obeležena 82. godišnjica od bitke na Popini

Opština Vrnjačka Banja, OO SUBNOR Vrnjačka Banja i Kulturni centar organizovali su komemorativnu svečanost posvećenu 13. oktobru – Danu Popinske bitke. U memorijalnom spomen-parku Popina odata je pošta palim borcima Vrnjačko-trsteničkog partizanskog odreda, a vence su položile delegacije opština Trstenik i Vrnjačka Banja, predstavnici Opštinske organizacije Saveza boraca Trstenika i SUBNOR-a Vrnjačka Banja, Vojske Srbije, Udruženja ratnih vojnih invalida i porodicа palih boraca Vrnjačka Banja, kao i delegacija Osnovne škole „Popinski borci“, koja 13. oktobar obeležava kao dan ustanove.
“ Popinska bitka, koja se odigrala na ovom mestu pre 82 godine, bila je snažan izraz otpora i prkosa naroda našeg kraja, izraz odlučnosti i hrabrosti da se suprotstavi daleko nadmoćnijem neprijatelju. Borci Vrnjačko -trsteničkog odreda, patriote pre svega, stali su hrabro u stroj da brane svoju rodnu grudu, svoj zavičaj, svoju zemlju. Na ovoj popinskoj zemlji ostalo je 42 borca zauvek da zrače svojom hrabrošću, podsećajući da je sloboda najveća svetinja koju čovek može imati. Njihove žrtve nisu bile uzaludne“, rekao je Slobodan Dišović i istakao da je i ovaj monumentalni spomenik na Popini, rad Bogdana Bogdanovića, delo naših ljudi, Vrnjačke Banje i Trstenika, te da odiše zajedništvom i jedinstvom u podizanju i značenju velike zahvalnosti onima koji su živote položili na oltar slobode.
Na današnji dan, 13. oktobra 1941. godine, Vrnjačko-trstenički partizanski odred i Dragosinjačka četa Kraljevačkog partizanskog odreda, vodili su na Popinskoj reci, višečasovnu borbu, protiv jake nemačke grupacije, s namerom da se zaustavi prodor nemačkih jedinica prema Užičkoj republici.
Obraćajući se prisutnima, Jugoslav Žerađanin, član Opštinskog veća Opštine Vrnjačka Banja i predsednik Saveza udruženja boraca opštinskog odbora Vrnjačka Banja istakao je da i danas, gajeći tradiciju i kulturu sećanja na protekle ratne periode čuvamo uspomenu na naše junake, na hrabre borce koji svoje živote položiše na oltar slobode, da zauvek zrače generacijama koje dolaze, kako se brani rodna gruda, svoj zavičaj i svoja Srbija. „Uspomenu na 42 poginula borca, na njihov herojski podvig trajno čuvamo u našim srcima. Njihove žrtve nisu bile uzaludne, jer iz prolivene krvi nikla je sloboda. Hvala im na slobodi“, poručio je Žerađanin.
Na mestu stradanja 42 borca, pripadnika Vrnjačko-trsteničkog partizanskog odreda i Dragosinjačke čete Kraljevačkog odreda podignut je Monumentalni spomenik, poznat kao „Snajper“. Ovo mesto značajno je u Narodnooslobodilačkoj borbi jer su se na njemu prvi put u otvorenoj borbi sukobili partizani i Nemci. Godine 1977. u znak sećanja na ovaj događaj opštine Trstenik i Vrnjačka Banja osnovale su fond za izgradnju spomen-parka. Radovi su otpočeli već naredne godine i trajali su do 1981, po projektu arhitekte Bogdana Bogdanovića. Kompleks se prostire na 12 ha i zamišljen je kao trodelna kompozicija od kamenih blokova sa zajedničkom osovinom. Centralni deo predstavlja spomenik, tzv. „Snajper“, građen od jablaničkog granita na betonskoj podlozi. U okviru kompleksa nalazi se i stariji spomenik iz 1951. godine u kom su prvobitno bili sahranjeni poginuli vojnici na Popini. Za znamenito mesto spomen-park Popina proglašen je 2019. godine.
Na spomeniku piše: “Ovde je 13. oktobra 1941. godine, palo junačkom smrću, protiv fašističkih okupatora za slobodu, pravdu i sreću našeg naroda 42 partizana Kraljevačkog partizanskog odreda”.

izvor: Opština Vrnjačka Banja