U Obrvi održana Prva međuopštinska izložba ovaca sjeničke rase

U dolini Zapadnog Pomoravlja, kod Kraljeva, šumadijsko mesto Obrva bilo je domaćin Prve međuopštinske izložbe ovaca sjeničke rase. Udruženje odgajivača ovaca i goveda „Zapadna Morava 2011“ koje je, uz podršku Grada, bilo organizator ove manifestacije, okupilo je brojne uzgajivače sa teritorije grada Kraljeva, Čačka i opštine Gornji Milanovac.
Štandove sa izloženim životinjama, na prostoru kod Veterinarske stanice „Zovet“, obišli su gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić i državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije Dušanka Golubović.
Kako je istakao gradonačelnik, jedna ovakva smotra, koja se ove godine organizuje prvi put, dobra je prilika da se odgajivači sa teritorije Kraljeva, ali i stočari iz drugih delova Srbije, upoznaju sa novim saznanjima u odgoju ovaca i goveda, ali i drugih životinja.
„Grad je još jednom pomogao manifestaciju iz oblasti poljoprivredne proizvodnje, ali i u narednim godinama ćemo odvajati sredstva u ove namene kako bismo pomogli svim ljudima koji žele da organizuju izložbe, savetovanja ili okupljanja gde će mladi proljoprivrednici moći da nauče nešto novo“, izjavio je Terzić, pa poručio:
„Cilj je da svim ljudima koji žele da se bave ratarstvom, voćarstvom, koji žele da svoj novac i vreme ulože u odgoj stoke, pomognemo da steknu nova znanja kako bi mogli da ostvare bolje prinose, kako bi njihove ovce i goveda za kraće vreme dobila veću masu i meso bilo kvalitetnije.“
Gradonačelnik je podsetio da Grad Kraljevo izdvaja značajna finansijska sredstva za razvoj poljoprivrede na našoj teritoriji, a u narednim godinama, kako smatra, ta sredstva će biti još veća. On je izrazio nadu da će ova manifestacija u narednim godinama postati tradicionalna, pa poželeo uzgajivačima sreću u takmičarskm delu manifestacije.


Državna sekretarka Dušanka Golubović naglasila je da izložbe poput ove sasvim sigurno doprinose kvalitetnom okupljanju poljoprivrednih proizvođača koji ovom prilikom imaju mogućnost da razmene svoja iskustva, ali i doprinosi razvoju takmičarskog duha i konkurentnosti između njih.
„Kada sami vide kakvi su njihovi proizvodi i rase koje su doveli na izložbu u odnosu na druge, to sasvim sigurno predstavlja jednu podsticajnu atmosferu i za njihovo buduće unapređenje. Današnja izložba doprinosi vidljivosti sjeničke vrste koja je kod nas vrlo zastupljena i kvalitetna. Ove ovce daju ukusno i kvalitetno meso, mleko i poznati sjenički sir, tako da to predstavlja i određeni brend Srbije i jedna ovakva izložba doprinosi tome da se i Srbija, u smislu izgradnje svog identiteta i autohtonosti, prepozna i na jedan ovakav način“, pojasnila je državna sekretarka.
Prema rečima predstavnika Udruženja „Zapadna Morava 2011“ Branka Šejata, s obzirom na to da manifestacija ima takmičarski karakter, ocenjivanje će se vršiti u tri kategorije i to – ovce do 5 godina starosti, ovnovi do 5 godina starosti i dviske odnosno ovčice stare do godinu dana, a za prva tri mesta, u svakoj kategoriji, organizator je pripremio prikladne nagrade. U ime organizatora, Šejat je zahvalio Gradu, ali i drugim sponzorima, na podršci bez koje održavanje manifestacije ne bi bilo izvodljivo.
Član komisije za ocenjivanje, predstavnik Instituta za stočarstvo, Nemanja Lečić istakao je da je smotra sjeničke rase ovaca dobar način da odgajivači prikažu rezultat dugogodišnjeg rada i steknu uvid koliko se napredovalo u uzgoju. Ovakve izložbe pružaju mogućnost uzgajivačima da čuju vredne informacije i sugestije koje im mogu pomoći u daljem uzgoju.
Sjenička ovca jedna je od naših najkrupnijih sojeva pramenki i dominantna je rasa u Srbiji. Naziva se još i pešterska ovca, a ime je dobila po mestu Sjenici na Pešterskoj visoravni. Karakteristično za sjeničke ovce jeste da imaju glavu obraslu najčešće belom dlakom, sa crnim vrhovima ušiju i kolutovima oko očiju, kao i crno oivičenom gubicom. Ova rasa se poslednjih decenija proširila sa Peštera na skoro ceo zapadni deo Srbije, severni deo Crne Gore, a ima je i u Bosni i Hercegovini.
Foto: izvor www.kraljevo.rs/ Goran Šljivić