Postavljen kamen temeljac za izgradnju vrtića u Novom Pazaru

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i državni sekretar u Ministarstvu prosvete Zoran Kosanović, predstavnici Svetske banke, PU „Mladost“ i brojni gosti prisustvovali su polaganjukamena temeljca za izgradnju vrtića „Naše dete“ u Ćukovcu.

-Grad stalno raste i u njemu je sve više dece. Objekat će imati dvostruko veću površinu, savremene uslove za rad dece i osoblja a grad  duže od decenije neprekidno unapređuje uslove za sticanje znanja naše dece. Uz ovaj, zajedno sa Ministarstvom prosvete realizacijemo niz drugih projekata u gradskom, prigradskom ali i na seoskom području. To je naša najbolja i najveća investicija u budućnost – poručio je gradonačelnik Biševac.

Državni sekretar Zoran Kesalović rekao je da mu je čast što na ovim simboličnim polaganjem kamena temeljca započnnje izgradnja novog objekta vrtića „Naše dete“.

-Obezbedićemo time 270 novih mesta za decu predškolskog uzrasta. U prostor od 190 metara kvadratnih biće uloženo preko 210 milona dinara. Prioritetan cilj Vlade je stvaranje srećnog detinjstva za svu decu i verujemo da dobro uslovi za predškolske jesu dokaz da zajednički ulažemo u budućnost – rekao je Zoran Kasalović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete.

Resorni ministarstvo kroz projekat inkluzivnog vaspitanja i obrazovanja, koji realizuje uz podršku Svetske banke a u partnerstvu sa lokalnim samoupravama, stvara osnove za veći obuhvat predškolaca.

  • Rok za okončanje radova na ovom objektu je godina dana a krajnji cilj je da kroz izgradnju novih objekata, adaptaciju, prenamenu i opremanje postojećih kapaciteta, obezbedimo 11 hiljada novih mesta za mališane i najbolje uslove za njih. Usavršavamo programe, ali i kadrove kroz mentorsku podršku i obuke, uz obavezno uključivanje dece iz osetljivih grupa u sistem – reko je državni sekretar.

Desetogodišnja strategija razvoja grada Novog Pazara, shodno broju dece, previđa da na teritoriji lokalne samouprave bude ukupno deset vrtića.

-U ovom momentu je potrebno tri do četiri vrtića, grupe su jako velike a vrtića je malo. Polaganje kamena temeljca za obdanište u Ćukovcu je izuzetno značajno i dobar početak plana da u budućnosti izgradimo nove objekte – rekla je Ulfeta Demčovič, članica Gradskog veća.